Offerte aanvragen
Neem contact op!

Familie & Samenleven

U kiest er voor om samen verder te gaan, een belangrijk moment. Of u nu gaat samenwonen, gaat trouwen of een gezin gaat stichten, dit is voor iedereen een mijlpaal. Het is niet echt romantisch, maar wel erg belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen bij de notaris. Hoe duidelijker uw afspraken, des te meer u kunt genieten van dit mooie moment. 

Afspraken over samenleven

Waarom moet u naar de notaris als u gaat samenwonen, trouwen of een gezin gaat stichten? Om u zelf en uw partner te beschermen, indien er iets wijzigt in uw situatie. Als uw partner zijn/haar baan verliest bijvoorbeeld of als u samen kinderen krijgt. In dergelijke situaties is het prettig om terug te kunnen vallen op wettelijk vastgestelde afspraken. 

Er zijn drie samenlevingsvormen waarbinnen deze afspraken worden vastgelegd. De notaris kan u helpen bij het kiezen van een passende samenlevingsvorm. 

Samenlevingscontract
Een officiële regeling is geen vereiste als u gaat samenwonen. Het is echter wel aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen als u gaat samenwonen. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over bijvoorbeeld de betaling van huur of de verdeling van winst bij verkoop.

Huwelijk
Volgens de wet zijn alle eigendommen van u samen op het moment dat u gaat trouwen. Soms wilt u echter bepaalde eigendommen apart houden. In dit geval kunt u huwelijkse voorwaarden opstellen bij de notaris. 

Geregistreerd partnerschap
Ook bij geregistreerd partnerschap zijn volgens de wet alle eigendommen van u samen. Bij de notaris kunt u partnerschapsvoorwaarden laten opstellen, om andere afspraken dan wettelijk vastgesteld, vast te leggen. 

Hoekstra & Partners Notarissen, voor al uw familie- en levenszaken

Hoekstra & Partners stelt niet alleen contracten op over samenlevingsvormen, wij kunnen contracten en aktes opmaken op het gebied van familie en leven in de brede zin. Denk bijvoorbeeld aan een regeling voor een schenking aan uw (klein)kinderen, een levenstestament of een akte van verdeling indien u gaat scheiden.

Nieuws / Actueel